آبنما کار: روزهای سختی را گذرانده اید؟ احساس خستگی می کنید و دلتان می خواهد تعطیلات عید به یک سفر درست و حسابی بروید اما پول کافی ندارید؟ ما در این گزارش چند پیشنهاد برای سفر ارزان به شما می دهیم تا شاید بتوانید همین امروز برای یک سفر کوتاه برنامه ریزی کنید.
درست است که فیلم خوب دیدن، رستوران رفتن و خوابیدن ارزان ترین کارها برای تعطیلات نوروز هستند اما شاید بهتر باشد از خانه بیرون بیایید و کمی بیشتر اطرافتان را نگاه کنید. به جهت اینکه کارتان راحت تر شود ما با یک آدم با تجربه گپ زده ایم و از او خواسته ایم که طراحی سفر ارزان را به ما یاد بدهد.
سمیه حسنلو – خبرنگار ایسنا و کارشناس گردشگری – سال ها تجربه اش در زمینه سفر را در اختیارمان قرار گذاشته است که در این گزارش کوتاه می خوانید:
حواستان به بلیت های لحظه آخری باشد
روال سفرهای خانوادگی معمولاً این طور بوده است که اعضای خانواده سوار ماشینشان می شدند و برای چند روزی به مقصدی که آنجا دوستی، خانواده ای یا آشنایی داشته اند، می رفتند. این نحوه سفر، کمک می کرد هزینه اقامت از مخارج سفر حذف شود اما مگر ما چندبار می توانیم به مکانی سفر نماییم که آنجا دوست و آشنایی داریم؟
می خواهم بگویم ترفندهایی برای سفر کردن وجود دارد که با یاد گرفتن آنها به مرور زمان می توانیم سفری ارزان با ماجراجویی بیشتر داشته باشیم. مهم ترین فاکتور این است که اول، نقشه سفر داشته باشیم. یعنی مسیر را ارزیابی نماییم و ببینیم چه وسیله ای برای درنوردیدن این مسیر مناسب می باشد. خیلی وقت ها انتخاب ما وسیله نقلیه شخصی است که مخارج خاص خودرا دارد اما پیشنهاد من این است که مردم پیش از آغاز سفر، حتماً بلیت های قطار و هواپیما را هم جست وجو کنند. ما می دانیم که بلیت قطارها پیش از نوروز پیش فروش می شوند و بلیت هواپیما هم خیلی گران شده اما بعضی وقت ها در لحظات آخر، شرکت ها موقعیت هایی در اختیار ما قرار می دهند که سفر را برای ما شیرین تر می کنند.
هزینه قطار نسبت به هواپیما و گاهی حتی از اتوبوس هم بسیار به صرفه تر است. مثلاً قطاری وجود دارد که شما را از تهران به شمال ایران می برد و از مسیر بسیار جذابی در طول روز گذر می کند که می توانید در این راه، پل هایی که پس از جنگ جهانی دوم ساخته شده اند را ببینید. شما با این قطار از یک مسیر جنگلی، کویری و حتی کوهستانی عبور می کنید در حالیکه قیمت بلیت این قطار کمتر از ۳۰ هزار تومان است. درست است که مسیر به کندی طی می شود اما یک سفر هیجان انگیز و پرچالش است.
سنت «دُنگی» را پاس بدارید
پیش از اینکه وسیله نقلیه را انتخاب کنید بهتر است همراهانتان را انتخاب کنید. اگر با خانواده هستید، این سنت را که پدر یا سرپرست خانواده هزینه ها را تقبل کند، بشکنید. بهتر است در سفرهای خانوادگی هم دنگتان را بدهید. بهترین شیوه برای ارزان شدن سفرهای داخلی و خارجی همان شیوه عامیانه دنگی حساب کردن است. مثلاً اگر اجاره یک خانه شبی ۱۵۰ هزار تومان است، اگر هر کدام از اعضای خانواده دنگ خودرا بدهند، سفر بسیار به صرفه می شود. در واقع سنت تک پردازی باید شکسته شود و سنت همه پردازی یا همان دنگ را باید پاس داشت. همانطور که در سفرهای دوستانه دنگ دادن امری عادی است باید در خانواده هم عادی شود.
از این شهرها غافل نشوید
اگر مشکل انتخاب مقصد را دارید یعنی نمی دانید به کجا سفر کنید و از سویی هزینه هم برایتان خیلی مهم می باشد، باید بدانید که شاخص هایی برای انتخاب مقصد وجود دارد. بهتر است اول به مسیرهای نزدیک فکر کنید و از سفرهای یک روزه شروع کنید، بعد سراغ سفرهای دو تا سه روزه به شهرهای نزدیک بروید. ما خیلی وقت ها از جاذبه هایی که در شهرهای نزدیکمان وجود دارد، غافل هستیم و اصرار داریم یک جای دور و پرهیجان برویم اما اگر مثلاً در تهران زندگی می کنید، قزوین یا زنجان شهرهای نزدیک و در عین حال جذابی برای سفر هستند. یکی از بهترین گزینه ها هم برای اقامت، روستاست. شما به راحتی می توانید به خانه های روستایی و محلی بروید.
سعی کنید مقاصدی را برای سفر انتخاب کنید که مردم کمتر به آنجا می روند. چند سال پیش مناطق غربی کشور به سبب شرایط جوی معمولاً از مسافر انبوه خالی بودند. مثلاً کردستان یا ایلام شهرهایی نبودند که مسافر نوروزی داشته باشند.
پیشنهاد من این است که برای مدیریت هزینه هایتان ببینید عموم مردم به کجا سفر نمی کنند. مثلاً خراسان شمالی پر از مناظر تاریخی و طبیعی است اما خیلی ها از آن غافل هستند؛ یا حتی خراسان جنوبی آثار تاریخی غنی دارد و زمانی برای خودش محل گذر تجار بین المللی بوده است. مرکز این استان یعنی بیرجند جایی بسیار زیبا و معروف به شهر کاج هاست و منطقه ای است که از نظر مردم شناسی جای کنجکاوی زیادی دارد اما چندان میزبان مسافران نیست. حالا مزیت سفر به این شهرها چیست؟ هتل های این شهرها تخفیف های خوبی در نظر می گیرند و از سویی اقامتگاه های بوم گردی شان باز قیمت بسیار پایین تری نسبت به سایر شهرها دارند. شما با انتخاب این مقاصد هم به اقتصاد این مناطق کمک کرده اید و هم خودتان انتخاب متفاوتی داشته اید. هیچ وقت هم از روستاها غافل نشوید. روستاها هنوز خیلی درگیر گردشگر نشده اند؛ ضمن اینکه خانه های روستایی در حال گسترش هستند و بسیار میزبانان خوبی هستند.
با شبی ۵۰ هزار تومان سرپناه داشته باشید
برای اقامت در شهرهای مختلف محل هایی وجود دارند به اسم: «اقامتگاه بوم گردی». اینها خانه های روستایی هستند که زندگی به سبک ایران قدیم را در اختیار ما قرار می دهند و در واقع تجربه یک زندگی کهن که مدت هاست فراموش شده را برای شما زنده می کنند. هزینه اقامت در بوم گردی بسیار پایین است البته بوم گردی ها هم در شهرهای مسافرپذیر گران تر هستند اما بوم گردی ها در شهرهای جنوبی، شرقی و حتی غربی هزینه پایین تری دارند و برای هر نفر حدود ۵۰ هزارتومان با سه وعده غذایی محاسبه می شوند و برخی هایشان هم تا ۱۵۰ یا ۱۶۰ هزار تومان قیمت دارند که اگر سفرتان به همان شیوه دنگی باشد بسیار به صرفه است.
خوردن این غذاها به صرفه است
خیلی وقت ها فکر می نماییم همه مواد غذایی لازم در طول سفر را باید از خانه کول نماییم و به مقصد ببریم اما امکان دارد مقصد ما جایی باشد که یخچالی در آنجا وجود نداشته باشد و از سویی جایمان را در طول سفر تنگ کند. سوال اینجاست که چرا از محلی ها خرید نمی کنید؟ گاهی وقت ها خریدکردن از مغازه های محلی هزینه های ما را پایین می آورد؛ حتی پایین تر از قیمت مواد غذایی که این همه راه با خودمان آورده ایم. خیلی ها دوست دارند که خودشان در مسافرت آشپزی کنند. برای این کار می توانید از سوپرمارکت محلی خرید کنید و غذا بپزید اما پیشنهاد من این است که تجربه چشیدن غذای محلی را از خودتان دریغ نکنید. این امکان را بوم گردی ها مدتی است که در اختیار مردم قرار داده اند که غذایشان هم بسیار با کیفیت تر از غذای رستوران هاست. میانگین قیمت غذای محلی در بوم گردی ها حدود ۲۰ هزار تومان برای هر پرس است و ضربه ای به مدیریت هزینه سفرتان نمی زند.
به هر قیمتی چادر نزنید
چند سالی است که چادرزدن در سفرهای مختلف باب شده است اما به سبب خطرات احتمالی، برخی مناطق چادرزدن را ممنوع اعلام نموده اند. می خواهم به شما بگویم که چادرزدن همیشه منجر به ارزان تمام شدن سفر نمی گردد. اگر شهری را انتخاب می کنید که مسافر زیادی ندارد، پیش از چادرزدن حتماً قیمت هتل ها را چک کنید. خیلی وقت ها قیمت یک اتاق تمیز با سرویس بهداشتی و دوش آبگرم و یک صبحانه کافی بسیار مناسب می باشد. تجربه من می گوید پیش از چادرزدن قیمت ها را جست وجو کنید و جایی مناسب را رزرو کنید. چند سالی است که همزمان با موج سفرهای نوروزی، اقامت در مدارس به مردم پیشنهاد می شود اما از نظر من اقامت در مدارس برای خانواده ها چندان مناسب نمی باشد. درست است که اقامت در مدارس، هزینه های اقامت شما را در مسافرت حدودا به صفر می رساند اما درانتها سفر، احساس خستگی خواهید داشت. به جای مدارس می توانید به مسافرخانه هایی بروید که از سازمان میراث فرهنگی مجوز دارند.
از آدم های باتجربه سوال بپرسید
حتماً از تجربه کسانی که قبلاً به مقصد مورد نظر شما سفر کرده اند، استفاده کنید. این کار خیلی به مدیریت هزینه شما کمک می نماید. نکته مهم دیگر این است که ما برای هر روز از سفرمان، باید سقف هزینه را در نظر بگیریم و بر این اساس مدیریت داشته باشیم. این کمک می نماید که ما در طول روز برنامه ریزی داشته باشیم، دنگ ها را محاسبه و غذایمان را انتخاب نماییم. داشتن این نقشه روزانه برای سفر کمک می نماید که در هزینه ها صرفه جویی شود و حتی سفر را طولانی نماییم یا برگشت راحت تری به مقصد داشته باشیم. این مساله خیلی مهم می باشد.
از این نکات هم غافل نشوید
چند نکته ریز هست که معمولاً در مسافرت داخلی از آن غافلیم. اول، باخبر شدن از شرایط آب و هواست. غافل بودن از وضعیت آب و هوا امکان دارد به هزینه سفر شما لطمه بزند. مثلاً امکان دارد شما برای چادرزدن برنامه ریزی کرده باشید اما شرایط جوی شما را وادار کند که به هتل بروید. داروهای ضروری را بردارید و کارت ملی، شناسنامه و دفترچه بیمه تان را هم فراموش نکنید.