به گزارش آبنما کار خراسان رضوی میزبان یکی از چشمه های کهن سال و تاریخی ایران است؛ «چشمه گیلاس» یکی از پرآب ترین چشمه های خراسان هم هست.
به گزارش آبنما کار به نقل از ایسنا، «چشمه گیلاس» در روستای چشمه گیلاس در فاصله ۲۵ کیلومتری چناران و هم چنین ۴۸ کیلومتری شمال غرب مشهد واقع شده است. این چشمه حوضچه یا دریاچه ای کوچک تشکیل داده که از زیر دریاچه می جوشد و پیرامونش پرچین و محصور است.
روستای چشمه گیلاس از توابع دهستان بیزکی، بخش گلبهار و یکی از مناطق ییلاقی شهرستان چناران بوده که دسترسی به آن از راه جاده مشهد– قوچان امکان پذیر است.
«چشمه گیلاس» به علت قرارگیری در موقعیت خاص جغرافیایی، همیشه دارای آب بوده و همینطور به علت قرار گرفتن در محل اختلاف سطح دو جلگه توس- مشهد و وضعیت خاص ارتفاعات نزدیک آن، از آب فراوانی بهره مند است.
این چشمه که در ارتفاع ۱۰۱۰ متری از سطح دریا واقع شده است با عمق ۴ تا۵ متر و میزان آب دهی ۲۳۰ لیتر در ثانیه بعنوان یکی از چشمه های معروف کشور شناخته می شود.
«چشمه گیلاس» از نوع چشمه های آهکی قلمداد می شود، به همین جهت آب آن دارای درجه سختی بیشتری به نسبت دیگر چشمه های موجود در حاشیه شهر مشهد است.
به نظر می آید «امیرعلی شیرنوایی» در دوران حکومت تیموریان کوشش کرد تا آب این چشمه را در مشهد جاری سازد اما موفق نشد و کارش ناتمام ماند؛ سرانجام در دوران حکومت صفویان، شاه عباس صفوی در سال ۱۰۱۶ الی ۱۰۲۳ هجری قمری موفق شد تا آب «چشمه گیلاس» را به مشهد رسانده و از میان خیابان شهر عبور دهد تا از بین صحن حرم مطهر هم گذر کند.
هم اکنون آب این چشمه در مشهد جاری نیست اما شهرت تاریخی و دیرینه آن هنوز هم نام خوش و سابقه این چشمه تاریخی را در خاطرات مردم توس و مشهد حفظ نموده است.
طبیعت و فضای اطراف چشمه گیلاس به علت زیبایی چشم نواز، این مکتن را به یکی از جاذبه های گردشگری طبیعی محبوب برای دوست داران طبیعت و گردشگران تبدیل ساخته است.
در فاصله کمی از این چشمه، چمن زیبایی قرار دارد که روستای قهقه هم در آن قرار دارد و روستا به علت حضور قلعه ای تاریخی مورد توجه بازدیدکنندگان چشمه گیلاس قرار گرفته است.