آبنما کار: معاون تخصصی اداره مخطوطات سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی اظهار داشت: قدیمی ترین نسخه های قرآنی در کتابخانه آستان قدس رضوی، منصوب به ائمه(ع) است
به گزارش آبنما کار به نقل از ایسنا، سید محمدرضا رضاپور امروز در جریان بازدید هیاتی از اساتید و دانشجویان مقطع دکتری دانشگاه جی سی لاهور از مرکز نسخ خطی کتابخانه آستان قدس رضوی اظهار نمود: قدیمی ترین نسخه های قرآنی منصوب به ائمه(ع) است که به قرن اول و دوم هجری قمری برمی گردد، اما قدیمی ترین نسخه قرآنی که دارای تاریخ است در سال 327 هجری قمری وقف آستان قدس رضوی شد.
وی ادامه داد: مجموعه نسخ خطی که در این مکان نگه داری می شود صرفا کتاب هایی با موضوعات مذهبی نیست و تمام موضوعات علوم که در گذشته متداول بوده است را می توان در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی یافت.
معاون تخصصی اداره مخطوطات سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی بیان کرد: در کتابخانه آستان قدس رضوی نسخه های خطی با موضوعات طب، تاریخ، حکمت، جغرافیا، ادبیات، عرفان، ریاضیات، نجوم و…. وجود دارد که تمام سبک های هنری، انواع خطوط، انواع تهذیب در دوره های مختلف اسلامی در کتاب ها دیده می شود.
رضاپور با اشاره به اینکه «به لحاظ دوره تاریخی قدیمی ترین نسخه های خطی در رشته های مختلفی است که گفته شد»، اشاره کرد: لازم به ذکر است که کتابخانه آستان قدس رضوی از قرون اولیه هجری قمری یعنی ابتدای تاریخ اسلام تابحال از نسخه های خطی قدیمی برخوردار می باشد.
سید رضا صداقت حسینی کارشناس مرکز نسخ خطی کتابخانه آستان قدس رضوی در ادامه این نشست، اشاره کرد: در مرکز نسخ خطی کتابخانه آستان قدس رضوی 55 نسخه خطی وجود دارد که در 44 مجلد صحافی شدند. قدیمی ترین نسخه خطی که در این گنجینه نگهداری می شود، جزوات قرآنی است که در سال 327 هجری قمری توسط یکی از حاکمان اصفهان وقف شده است.
وی ادامه داد: مصاحف شریفه که متعلق به حضرت علی(ع)، امام حسن(ع)، امام حسین و امام سجاد(ع) است، یک فصاحت خاصی به گنجینه رضوی داده است؛ برای اینکه قرآن ها منصوب به ائمه(ع) است که روی پوست آهو و به خط کوفی کتابت شدند و از نفایس این کتابخانه به شمار می روند.
کارشناس مرکز نسخ خطی کتابخانه آستان قدس رضوی بیان کرد: ما تابحال بالغ بر 28 جلد لیست موضوعی چاپ و نیز 12 جلد هم لیست نسخه های خطی اهدایی مقام معظم رهبری است که به کتابخانه آستان قدس معرفی کردیم. باید گفت نخستین لیست موضوعی که در ایران چاپ شد متعلق به کتابخانه آستان قدس رضوی است که در سال 1305 پیشگام در تهیه و تعیین لیست نسخه ای خطی به صورت موضوعی است.
صداقت حسینی اشاره کرد: برخی از کتابخانه ها نسخه های خطی خودرا به صورت شماره ای ثبت و یا لیست می کنند و هر کدام دارای حُسنی هستند. اما زمانی که لیست ها به صورت موضوعی تهیه شود برای پژوهشگران و پژوهشگران سهل الوصول خواهد شد.
وی در مورد روش جذب نسخه های خطی که به این مجموعه اضافه می شود، اظهار داشت: برخی از آنها وقف و اهدایی هستند که از سراسر نقاط ایران به کتابخانه آستان قدس رضوی وقف و یا اهدا می شوند.
کارشناس مرکز نسخ خطی کتابخانه آستان قدس رضوی مطرح کرد: نسخه های خطی که وارد کتابخانه می شود اگر احتیاج به مرمت داشته باشند، کارشناسان قبل ورود آنها به کتابخانه، آنها را بررسی و لطمه زدایی می کنند تا به دیگر نسخ منتقل نشود. اگر مشکلی هم در نسخه ها وجود نداشته باشد، ابتدا برای آنها شناسنامه می گیریم و پس از آن متخصصان تایید می کنند که از لحاظ علمی شناسنامه کتاب مشکل ندارد و وارد دفتر ثبت می شود.
منبع: آبنما کار