آبنما کار: سه سال پس از برجسته شدنِ باردیگر نام ساختمان «روزنامه اطلاعات»، این دفعه نامش با بنری که روی ورودی بنا نصب شده، پررنگ شده است. «این ملک واگذار می شود»؛ خبری که هرچند در ظاهر شاید اتفاق ناخوشایندی را به دنبال نداشته باشد، اما در اصل قول و قرارهای قدیمی برای ساختمانی را یادآوری می کند که می توانست موزه مطبوعات کشور باشد.
به گزارش آبنما کار به نقل از ایسنا، با وجود ثبت ساختمان روزنامه در ۲۵ مرداد ۱۳۹۴ به شماره ۱۳۳۸۸ در لیست آثار ملی، مرداد سال ۹۵، مغازه دارهای اطراف میدان توپخانه چشم شان روی تاورکرینی (جرثیل برجی ای) خیره مانده بود که بر سر ساختمانِ ۹۳ ساله روزنامه اطلاعات جا خوش کرده بود تا نه تنها حریم، که عرصه بنای ثبتی «ساختمان روزنامه اطلاعات» را با ساخت مجتمع تجاری جدید در خیابان خیام بشکند، آن هم بدون هیچ دلهره و دل نگرانی!
حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمود دعایی – مدیرمسئول این روزنامه – قبل ترها درباره این ساختمان اظهار داشته بود: «به خاطر دارم که در زمان جنگ تحمیلی، این ساختمان در محدوده ای بود که به خاطر نزدیکی به تشکیلات حکومتی و اداری کشور، در گرای موشک باران صدام قرار داشت. بدین سبب این احتمال بود که موشکی به ساختمان به هدف خوردن کند. با مهندس سازنده آن وارد صحبت شدیم و او اظهار داشت که مطمئن است اسکلت بنا هیچ صدمه ای نخواهد دید و فقط کافی است طبقه بالای ساختمان تخلیه شود و افراد فعال در محل کار از پنجره ها به شعاع دو متر فاصله بگیرند. اتفاقاً در ۵۰ متری ساختمان یک موشک به هدف خوردن کرد که ساختمان آن نقطه کاملا ویران شد و ترکشی به بزرگی سپر یک اتومبیل از آن موشک به ساختمان ما هم برخورد کرد اما هیچ صدمه ای به ساختمان وارد نشد.»
تا مدت ها ایده دعایی برای این ساختمانِ تاریخی تبدیل آن به «موزه مطبوعات» بود. او پس از ثبت ملی این ساختمانِ قدیمی در گفت وگویی اظهار داشته بود: «در زمانی که آقای مسجدجامعی وزیر ارشاد بود، آرزو داشتیم که این ساختمان را وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بخرد و در آن موزه صنعت چاپ و مطبوعات و نمایشگاه دائمی مطبوعات برپا کند، اما به سبب کمبود اعتبارات این وزارتخانه، چنین آرزویی محقق نشد.»؛ آرزویی که حتی اهالی مطبوعات هم سال هاست خواهان آن هستند، به خصوص پس از تعطیلی نابهنگام موزه مطبوعات در بقعه «سرقبر آقا».
این بار و پس از سه سال، نام ساختمان قاجاری «روزنامه اطلاعات» به واسطه بنری که بر سردر بنا چسبانده شده، باز هم پررنگ می شود؛ «این ملک واگذار می شود». مضمون بنر شاید اتفاق بدی را به همراه نداشته باشد و نشان دهنده این باشد که مالکِ این بنای تاریخی قصد فروش آنرا دارد؛ اما در این بین دل نگرانی ها و دلهره ها به خاطر قول هایی است که در طول چند سال قبل برای تبدیل این فضا به موزه مطبوعات مطرح گردیده است.
تلاش می نماییم پیگیری های مان به تبدیل بنا به موزه مطبوعات منجر شود
محسن شیخ الاسلام – معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران – اما از پیگیری های این اداره کل برای رسیدن به برنامه ریزی درست تری برای ایجاد یک کاربری مناسب برای این بنای تاریخی خبر می دهد.
او با تاکید بر ثبت ملی بودن ساختمان قاجاری «روزنامه اطلاعات» می گوید: فروش هر اثر تاریخی به منزله تخریب آن بنا نیست و اساسا کار غیرقانونی از طرف مالک بنا صورت نمی گیرد. با این وجود در پیگیری هایی که با مدیریت شهری بافت تاریخی و شهرداری منطقه ۱۲ داریم، به این سمت می رویم تا مرمتِ این بنای تاریخی با رویکردِ تبدیل آن به موزه مطبوعات صورت گیرد.
او با تاکید بر این که این ساختمانِ تاریخی و روزنامه اطلاعات، به خودیِ خود، تاریخ مطبوعات کشور هستند، ادامه می دهد: در حال برنامه ریزی پروژهای مشترکی با دفتر بافت و بناهای تاریخی شهرداری هستیم، که یکی از پیشنهادات مان ساختمان روزنامه اطلاعات بود، هر چند امکان خرید آن جا را نداریم، اما امیدواریم تفاهمی ایجاد شود تا بتوانیم با وارد شدن به آن، از خطر احتمالی تخریب آن جلوگیری کرده و کاربری مناسب و در شان آنرا تعریف نماییم، حتی در حد تبدیل آن به موزه مطبوعات کشور.
منبع: آبنما کار