نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت اظهار داشت: شرایط ویروس کرونا اجازه نمی دهد از حالا درباره مراسم پیاده روی اربعین و حضور زائرین ایرانی، نظر قطعی اعلام گردد.
حجت الاسلام و المسلمین عبدالفتاح نواب با اشاره به آغاز جلسات ستاد اربعین و تشکیل کارگروه فرهنگی اربعین در بعثه مقام معظم رهبری که حدود ۲۰ وزارتخانه، سازمان و نهاد در آن عضویت دارند، در گفتگو با ایسنا درباره نظر عمومی این دستگاه ها در ارتباط با برگزاری مراسم اربعین، اظهار نمود: هنوز به اربعین نزدیک نشده ایم، نمی گردد نظر قطعی داد. آنچه آقایان در آن جلسه صحبت کردند گمانه زنی های راه دور است، تا اربعین نزدیک به چهار ماه فاصله داریم.
وی تصمیم گیری نهایی درباره برگزاری مراسم اربعین و شرکت ایرانیان در پیاده روی را به نظر ستاد ملی کرونا، ستاد کشوری اربعین و دولت عراق منوط کرد.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در عین حال اظهار داشت: برخی تصمیم ها درباره اربعین قطعی شده است، مثلا اجرای برنامه های آموزشی در فضای مجازی و ایجاد موکب های ایرانی در عراق برای خدمات رسانی به زائرین آن کشور با حفظ پروتکل های بهداشتی. اما درباره حضور زائرین در مراسم پیاده روی اربعین هنوز تصمیم گیری نشده است.
او درباره نظر عراق نسبت به برگزاری مراسم پیاده روی اربعین با حضور زائرین کشورهای مختلف با عنایت به اجرای طرح قرنطینه در کربلا، زیارتگاه ها و امکان مذهبی این شهر که با افزایش شمار مبتلایان ویروس کرونا، به تازگی به اجرا گذاشته شده است، اظهار نمود: تا اربعین زمان زیادی باقی مانده است، خود عراق هم نمی تواند پیش بینی نماید تا اربعین چه اتفاقی می افتد. ضمن این که ما هم نباید عجله نماییم. باید راه های مختلف را پیشبینی نماییم، زمانی که به اربعین نزدیک شدیم یکی از طریق ها را انتخاب نماییم.
نواب در پاسخ به این سؤال که آیا سازمان حج و بعثه مثل حج تمتع روی سناریوهای خاصی متمرکز شده اند، اظهار داشت: این مدت درگیر حج بودیم و هنوز روی سناریوهای اربعین صحبت نشده، آنچه قطعی است استقرار موکب های ایران در عراق و استفاده از فضای مجازی است و اگر بنا باشد اربعین برگزار نشود، برنامه زیارت اربعین با اجتماع بزرگ مردم در داخل کشور برگزار گردد.
علی رضا رشیدیان ـ رئیس سازمان حج و زیارت ـ هم قبلا اظهار داشته بود: مسئله اربعین مثل حج نیست؛ چون که اربعین فریضه ای مستحبی است. با این وجود روی سناریوهای مختلف با در نظر گرفتن همه پیش فرض ها، کار می شود.
انوشیروان محسنی بندپی ـ استاندار تهران ـ هم پس از آن که جلسه ستاد اربعین این استان برگزار شده بود، در اظهارن ظر مشابهی با مسؤولان حج و زیارت کشور، اظهار داشته بود: به جهت انتشار کرونا وضعیت برگزاری پیاده روی اربعین معلوم نیست.
تصمیم درباره حضور زائرین ایرانی در مراسم پیاده روی اربعین درحالی هنوز به قطعیت نرسیده که مدتی است در بعضی استان ها ثبت نام زودهنگام در کاروان های اربعین شروع شده است.
مراسم پیاده روی اربعین از بزرگترین گردهمایی های مسلمانان است که هر سال در مناسبت چهلمین سالگرد شهادت امام سوم شیعیان، حسین (ع) در شهر کربلا برگزار می گردد و شمار زیادی از مردم به این انگیزه از کشورهای مختلف و شهرهای عراق، پیاده راهی شهر کربلا می شوند. مدیریت این مراسم مردمی و بدون دخالت دولت عراق است. زائرین ایرانی بعد از سقوط رژیم صدام، هر سال در مراسم پیاده روی اربعین شرکت می کنند.