با هنرمندی ابوسعید مرضایی؛ راز با ساز شورانگیز شنیدنی شد

آبنما کار: آلبوم راز با نوازندگی ساز شورانگیز ابوسعید مرضایی نوازنده و آهنگساز موسیقی ایرانی در دسترس مخاطبان قرار گرفت.

به گزارش آبنما کار به نقل از مهر، «راز» عنوان یکی از تازه ترین آثار تولید شده در پروسه بازاریابی و فروش محصولات موسیقایی کشورمان است که با نوازندگی ساز «شورانگیز» ابو سعید مرضایی در چارچوب قطعات «راز»، «هستی»، «هیچ»، «نمی دانم»، «کجاست»، «جادو»، «دمیدن»، «خورشید»، «جام» و «بیداری» انتشار یافته است.
میرعلیرضا میرعلینقی پژوهشگر و مدرس شناخته شده موسیقی کشورمان در توضیح این آلبوم نوشته است: «این آلبوم تجربه ای است متفاوت با همه آثاری که از نوازنده آن شنیده ایم، این تفاوت فقط مربوط به تفاوت ساز تخصصی او سه تار با ساز انتخابی وی در این آلبوم (شورانگیز) نیست. بلکه عناصر دیگری است که اهتمام می نماییم در این یادداشت کوتاه تا حد امکان آنها را شرح دهیم.
سازهای هم خانواده شورانگیز (که تعداد نسبتاً زیادی هم هستند) به دلیلهای گوناگون نمی توانند و ضرورتی هم ندارد که کلاسیک باشند و به قاونین ساخت و نواخت آن گردن بگذارند. و همین امکانی را به دست داده که بتوانند میدان آزمونی شوند برای شخصی شدن. فردیت مقبول را یافتن و کند و کاو کردن برای نوجویی و ابداع در صداگیری از ساز، تکنیک های نوازندگی، نگاه به رپرتوارهای غیرکلاسیک و دیگر عواملی که فرایافتگی، تازگی و مهم تر از همه: کشف را در یک قطعه و یا یک آلبوم ارمغان بیاورد.
صداگیری از شورانگیزدر این آلبوم، آگاهانه به سمت محوطه بم صدا (با بستن سیم های متناسب) میل کرده است. توجه به بخش بم –صدا از عصر علینقی وزیری – هم در ساز و هم در اواز – شروع شده و متأسفانه تا امروز نیز – به استثنای یک نفر (احمد عبادی) – از حدود تفنن و تجربه گرایی صرف، چندان پا فراتر نگذاشته است. گو اینکه راندمان مسلط از فوت و فن های صدابرداری نیز عامل مهمی است که نباید از نظر بیفتد.
ابوسعید مرضایی در این آلبوم توان و تجربه خود در حوزه سه تارنوازی کلاسیک را بدون انتقال مستقیم و یا همانند سازی در ساز شورانگیز تقطیر کرده و برای شفاف سازی دنیای نواپردازی خویش، مضراب به مضراب، جلو رفته است. موسیقی وی در این آلبوم با همان رنگ مایه های برگرفته از حوزه موسیقی خاورمیان، بیشتر شبیه آلیاژ است تا کولاژ. و قبل از آنکه به اینجا و آنجا اشاره کند. به اندیشه درونی او اشاره دارد و برای همین است که در کل، آشناست. از طرف دیگر، دقت در ایجاد تنوع ملودیک و ریتمیک هم عامل حیات بخشی است که تک تک شیارهای این آلبوم را بیش از پیش شایسته شنیدن می کند.

مرضایی در آلبوم های قبلی تجربه پرو پیمانی در کار با انواع سازهای کوبه ای دارد. در این آلبوم شاید خواسته باشد تجربه ای از بی نیازی (و نه بی اعتنایی) به انواع صداهای کوبه ای را بیازماید. گو اینکه هیچگاه در آلبوم هایش ساز کوبه ای را بعنوان ساز همراه با مکمل نخواسته و همیشه اجازه داده که نوازنده کوبه ای نیز نقش مستقل همپای ساز ملودیک داشته باشند. در بعضی لحظات، گاه ضربه بر سه نقطه از صفحه (سطح) روی ساز، نه کار کوبه ای بلکه تداعی آنرا دارد. تداعی در حدی که سایه دستی گذرا، نقشی را با شیوایی به تصور (نه به تصویر) بیاورد و البته بخش مهم این پروسه در ذهن شنونده هوشمند شکل می گیرد.»
ابوسعید مرضایی همچون هنرمندانی است که فعالیت موسیقایی خودرا از سال ۱۳۶۷ نزد هنرمندانی چون رضا لطفی، مهیار مشفق، حمید سکوتی، داریوش پیرنیاکان، جلال ذوالفنون، داریوش طلایی شروع کرد.
تشکیل گروه موسیقی «سپیدار» و اجرای اولین کنسرت در سال ۷۸، انتشار مقاله بررسی الگوهای تکنیک ریز در سه تار و تار، تأسیس شرکت نشر و تولید آثار صوتی «سپیدار موسیقی در سال ۱۳۸۷، ضبط و نشر نخستین مجموعه آثار به نام «بی صدف دردانه باش» در سال ۱۳۸۸، ضبط و تدوین اثر «سیم آخر» با هنرمندی جلال ذوالفنون در سال ۱۳۸۸، ضبط و تظیم اثر «پایداری» بعنوان آخرین اثر همایون خرم در سال ۱۳۸۹، انتشار نخستین مجموعه دو نوازی سه تار و سازهای کوبه ای به نام «خاک» در سال ۱۳۹۰، انتشار آلبوم «زنگاهنگ (تدوین موسیقی دستگاهی ایران با سازهای ایرانی برای زنگ تلفن همراه)» در سال ۱۳۹۴، انتشار دومین مجموعه دو نوازی سه تار و سازهای کوبه ای به نام «آب» در سال ۱۳۹۴، برگزاری بیش از سی کنسرت رسمی همچون کنسرت یادواره درویش خان، کنسرت و ضبط آثار درویش خان در تفلیس به مناسبت نخستین سفر درویش خان برای ضبط آثارش به تفلیس در سال ۱۳۹۵، اجرای دو نوازی آلبوم های «خاک» و «آب» با نوازندگی سازهای کوبه ای فربد یداللهی در تهران به نام کنسرت «شاهدان خموش» در سال ۱۳۹۶ و انتشار آلبوم سه تار نوازی «باد» در سال ۱۳۹۷ همچون کارهای این هنرمند در عرصه موسیقی است.
آلبوم «راز» با مجوز شماره ۹۸۵۵۳۶ و شماره واسپاری کتابخانه ملی ایران با شماره ۲۶۹۱۲ توسط نشر سپیدار موسیقی در دسترس مخاطبان قرار گرفته است.

منبع: