به گزارش آبنما کار یزد گلایه ها در مورد ریزش سقف یک بنای تاریخی دوره تیموری در کهن شهر میبد در حالی همچنان نقل محافل و رسانه هاست که مسؤلان میراث فرهنگی اذعان دارند که سقف مذکورکمتر از ۵۰ سال قبل به صورت غیرکارشناسی روی این بنا بوجود آمده و باید تخریب می شده که البته به دلیل رطوبت سرویسهای بهداشتی ریزش کرده است.
بعد از ریزش سقف یک از بناهای تاریخی در میبد و گلایه جوامع محلی جهت پیگیری علت این حادثه به سراغ «رسول مشتاقیان» رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان میبد رفتیم.
مشتاقیان در گفتگو با خبرنگار ایسنا، ضمن بیان این که ساباط حسینیه بزرگ فیروزآباد در حال مرمت و بازسازی فرو ریخته است، می گوید: این بنا با پیمانکارانی از شهرداری در حال مرمت و بازسازی بود که رطوبت های ناشی از سرویسهای بهداشتی به دیواره های اطراف این بنا اثر گذاشته و سبب خسارت به آن شد.
«سید مصطفی فاطمی» مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد هم در اینباره به خبرنگار ایسنا، می گوید: طاق مجموعه فیروز آباد مستقر بر یک مسجد تاریخی و راسته بازار و طاق های بهم پیوسته ای بوده که قدمت این مجموعه به دوران تیموری بازمی گردد.
وی با بیان این که عملیات مرمت این مجموعه با مشارکت شهردرای و با حضور کارشناس ناظر میراث فرهنگی در حال انجام بوده است، اضافه می کند: به اعتقاد کارشناسان میراث فرهنگی استانهای یزد و تهران، این سقف که در جریان عملیات مرمت ۴۰ سال قبل، به درستی به وجود نیامده است به دلیل احتمال بالای ریزش باید برچیده و مجدد ایجاد می شد اما با برداشت اندود روی سقف و به دلیل رطوبت سرویس بهداشتی مجاور، این سقف ریزش کرد.
وی با بیان این که ریزش این سقف خسارات جانی نداشته است، می گوید: البته با این حال، شهرداری به بهسازی و تجدید بنای این سقف موظف شده و در همین ایام هم سقف مذکور مجدد بنا خواهد شد اما نکته اینجاست که این سقف ۸۰۰ ساله و مربوط به دوران تیموری نیست و نشانی از قدمت ۸۰۰ سالگی در آن دیده نمی گردد.
فاطمی تاکید می کند: طاق های متعلق به دوره تیموری دارای اسلوب معماری متفاوت و از نوع خشت خاصی بوده که این خصوصیت ها در این طاق وجود ندارد.
البته گویا مشکلات مشابهی در میبد همچنان وجود دارد چون که «رسول مشتاقیان» رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان میبد در مورد اتفاق روی داده، ضمن تکمیل سخنانش، بیان می کند: شهرستان میبد یکی از وسیعترین بافت های تاریخی کشور را در خود جای داده است که یک سوم بناهای آن نیازمند مرمت های اضطراری است باید در سریع ترین زمان ممکن زیر نظر شهرداری و با نظارت میراث فرهنگی با استفاده از تیم حرفه ای مرمت و مورد بازسازی قرار گیرند.
وی به هم پیوسته بودن بناهای تاریخی را یکی از خصوصیت های بافت های تاریخی میبد عنوان و تصریح می کند: زمانی که یکی از بناهای تاریخی در شهرستان میبد تخریب می شود، مابقی آثار هم در حالت اخطار قرار می گیرد و ساباط فیروزآباد از چنین خصوصیتی برخوردار می باشد چون که این ساباط به دیوارهای منازلی متصل است که مالکانشان مدتهاست که آنها را رها کرده اند و این مورد یکی دیگر از علل فرو ریختن سقف این اثر متعلق به دوره تیموری است.
وی تاکید می کند: بناهای میبد و منازل قدیمی از خشت و گل ساخته شده و اگر دیوارها و سقف آنها به صورت اساسی تعمیر نشوند، رطوبت به سرعت می تواند منجر به تخریب آنها شود.
مشتاقیان در انتها با بیان این که آسفالت معابر مناطق تاریخی یکی از مضرترین عوامل تخریب بناهای این مناطق است، تصریح می کند: باید معابر چنین مناطقی به صورت سنگ فرش یا آجر فرش مرمت شوند تا امکان خروج رطوبت زمین فراهم و از نفوذ این رطوبت به دیواره بناهای تاریخی جلوگیری شود.