همدان داستان غم انگیز گردشگری در ایام کرونایی آنقدر تکرار شده که حالا همه می دانند این صنعت تازه نفس چه زیان هایی از این ویروس ناخوانده دیده است و شاید جای زخم هایی که کرونا بر پیکره گردشگری وارد کرده به این زودی ها التیام پیدا نکند.
شاید غم انگیزترین بخش داستان مربوط به کسانی است که نقش مهم و انکارناپذیری در شناساندن فرهنگ، تاریخ و هنر دارند و با تخصصشان جزء لاینفک صنعت گردشگری محسوب می شوند، «راهنمایان گردشگری» همان گروهی هستند که روزهای سپری شده را در تنگنا گذرانده اند.
رئیس انجمن صنفی راهنمایان گردشگری استان همدان درباره حال و روز راهنمایان گردشگری در ایام کرونایی به خبرنگار ایسنا اظهار داشت: قبل از شیوع کروناویروس گردشگری کشور وارد رکود شده بود، از زمان شیوع این بیماری راهنمایان بطور کامل از حرفه خود بیکار شدند و با آغاز موج دوم فصل تابستان را هم از دست داده و هیچ درآمدی نداشتند.
مهرداد ضیائی مهر توضیح داد: از آنجائیکه راهنمایان گردشگری بیمه تامین اجتماعی نبودند، مشمول بیمه بیکاری هم نشدند بدین سبب دولت وعده داد تسهیلات ۱۶ میلیون تومانی به آنها تعلق می گیرد که بعد از رایزنی های فراوان شش میلیون تومان با شرایط سختگیرانه به راهنمایان تعلق گرفت و تنها ۲۰ درصد از راهنمایان همدان توانستند از آن استفاده کنند.
وی با اشاره به اینکه راهنمایان گردشگری به سفیران صلح و سفیران فرهنگی مشهور هستند، اضافه کرد: بعد از شکل گرفتن سفر راهنمایان بیشترین زحمت را تقبل می کنند اما تابحال اهمیتی به آنها داده نشده است و در این ایام هم نتوانستند از هیچ امتیازی استفاده کنند.
ضیائی مهر بیان کرد: باید در دوران شیوع ویروس کرونا مبالغ بلاعوضی برای راهنمایان درنظر می گرفتند و اداره کل میراث فرهنگی در بحث آموزشی ورود پیدا می کرد تا راهنمایان از آموزش عقب نمانند و در دوران پساکرونا بتوانند آمادگی کامل را داشته باشند.
ضیائی مهر افزود: خواسته ما از معاونت گردشگری کشور این است که باتوجه به ادامه دار بودن دوران کرونا کمک بلاعوضی را برای راهنمایان گردشگری درنظر بگیرند تا راهنمایان بتوانند خودرا سر پا نگه دارند.
ضیائی مهر اضافه کرد: معاونت میراث فرهنگی کشور باید ضوابطی داشته باشد که راهنمایان در مجموعه های گردشگری مثل هتل ها، هتل آپارتمان ها و شرکت های گردشکری مشغول به کار شوند.
وی بیان کرد: به هر حال این دوران به پایان می رسد، چرخه گردشگری به فعالیت خود بازمی گردد و راهنمایان گردشگری هم از آن مستثنی نیستند بدین سبب امیدواریم از این دوران گذر کرده تا راهنماها به شغل و درآمد خود بازگردند.
ضیائی مهر با اشاره به اینکه در این ایام هیچ یک از تأسیسات گردشگری درآمدی نداشتند، اظهار نمود: تمام دستگاه ها باید برای توسعه گردشگری کمک کنند، در چنین شرایطی شورای شهر، شهرداری و استانداری باید ورود می کردند اما تابحال این اتفاق نیفتاده و هیچ کمکی از هیچ ارگانی به راهنمایان گردشگری نشده است.
یک راهنمای گردشگری هم در این زمینه به خبرنگار ایسنا اظهار داشت: در کشور حدود ۱۳ هزار راهنمای گردشگری کارت دار وجود دارد که حدود ۱۴۰ نفر از آنها در استان همدان هستند.
بهنام نادری با اشاره به اینکه با شیوع ویروس کرونا تمام راهنمایان گردشگری جهان بیکار شدند، توضیح داد: تفاوتی که بین ما و راهنمایان سراسر جهان وجود دارد این است که فعالان گردشگری در دنیا حمایت های سازمانی می شوند؛ بطور مثال وزارت میراث فرهنگی در ابتدای ایجاد آژانس مدیر را مکلف می کند مدیر فنی استخدام کند اما این اتفاق نمی افتد و متأسفانه این وزارتخانه با وجود اینکه راهنمایان سرگل آژانس ها هستند، درباره استخدام آنها جدیت ندارد.
وی افزود: در استان همدان حدود ۶۰ آژانس وجود دارد و اگر هر آژانس دو راهنما را برای سفرها به کارگیرد، راهنمای بیکار نخواهیم داشت، از جانب دیگر وزارت میراث فرهنگی در ارتباط با موضوع کرونا هیچ طرح و برنامه ای برای فعالان گردشگری نداشت.
نادری با اشاره به اینکه گردشگری از دی ماه سال قبل تعطیل می باشد، اظهار نمود: توجه میراث فرهنگی از شروع شیوع کروناویروس به تأسیسات گردشگری و خصوصاً هتلداران بود و ۱۶ میلیون تسهیلات برای گردشگری پیش بینی شد که مورد استقبال قرار نگرفت.
وی مطرح کرد: از یک ماه قبل وام شش میلیونی برای راهنمایان گردشگری و اقامتگاه های بومگردی درنظر گرفته شد که تعداد زیادی از فعالان این حوزه ها نتوانستند در سامانه ثبت نام کنند.
نادری تشریح کرد: متأسفانه صندوق پشتیبانی از راهنمایان گردشگری وجود ندارد و راهنمایی گردشگری در کشور بعنوان شغل رسمی شناخته نمی گردد، آژانس ها هم نمی توانند به این اسم آنها را بیمه کنند.
نادری با اعلان اینکه این رسته شغلی هنوز وجود ندارد، اظهار داشت: امیدواریم وزارت میراث فرهنگی برنامه مشخصی برای راهنمایان داشته باشد، از جانب دیگر خیلی از راهنمایان گردشگری کشور به دنبال تغییر شغل هستند و اگر این اتفاق بیفتد گردشگری پساکرونایی نیروی انسانی خودرا از دست داده و پس رفت می کند.
وی با اشاره به اینکه هر راهنما حدود دو سال از وقت و هزینه خودرا برای دریافت مجوز گذاشته است، اظهار نمود: از الان باید به فکر پس از کرونا باشیم، برخی از هتل ها و بومگردی ها به دنبال تغیبر کاربری هستند و این ضربه زیادی به گردشگری خواهد زد همین طور بنظر می رسد وزارت میراث فرهنگی چشم انداز مشخصی برای راهنمایان گردشگری ندارد.
یک راهنمای گردشگری دیگر هم با اعلان اینکه حال راهنمایان گردشگری خوب نیست، مطرح کرد: گردشگری ارتباط مسقیمی با امنیت و وضعیت اقتصادی هر جامعه دارد و وقتی این ها گرفتار خدشه شوند موجب می شود گردشگری تحت تاثیر قرار گیرد.
محمود فارسی به خبرنگار ایسنا اظهار داشت: قبل از شیوع کروناویروس هم اوضاع گردشگری خوب نبود و بیش از یکسال است که گردشگری اوضاعی فاجعه بار دارد به طوریکه همه فعالان در بخش های مختلف گردشگری بیکار و به دنبال یافتن شغل دیگری هستند.
وی با اعلان اینکه کرونا تیر خلاص را به صنعت گردشگری زد، توضیح داد: راهنمایان گردشگری جزئی از خانواده گردشگری محسوب می شوند، تسهیلاتی با سود ۱۲ درصد به آنها وعده داده شد که به سبب مشکل سایت خیلی از همکاران موفق به ثبت نام نشدند.
فارسی افزود: راهنمایان از بیمه محروم هستند و اداره تامین اجتماعی آنها را نمی پذیرد و شغلشان را به رسمیت نمی شناسد، مجلس شورای اسلامی هم هنوز آنرا بعنوان شغل تصویب نکرده است، اینکه راهنمایان گردشگری باید انتظار پشتیبانی از چه شخص یا ارگانی را داشته باشند، جای سوال است؟
وی با اعلان اینکه هیچ حمایتی از راهنمایان گردشگری نشده است، اظهار داشت: زمانی که توریست فراوان است و همایش و سمینارهای فراوان برگزار می گردد انتظارات از راهنمایان زیاد است اما امروز که گرفتار رکود در صنعت گردشگری شدیم، راهنمایان فراموش شده اند.
اینطور که پیداست فراموشی مسئولان راهنمایان گردشگری را به شدت آزار می دهد و گردشگری پساکرونا به سختی می تواند احیاء شود چونکه قدر داشته ها را باید همیشه دانست و از دست دادنشان خسرانی است که شاید قابل جبران نباشد.