به گزارش آبنما کار بعد از اعلام رسمی مدیران ارشد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص مجاز بودن برگزاری کنسرت ها و اجراهای تئاتر در شهرهای با وضعیت زرد و آبی، هنوز خبری از برگزاری کنسرت ها در شهر تهران نیست.
به گزارش آبنما کار به نقل از مهر، سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سه شنبه شب بیستم دیماه سال ۱۳۹۹ بود که در حاشیه برگزاری جایزه و مسابقه عکس «روایت سرباز» در جمع خبرنگاران از بازگشایی تالارهای هنری شامل اجرای موسیقی و اجرای تئاتر در شهرهای زرد و آبی اطلاع داد. خبری که بلافاصله در رسانه ها منتشر و بعد از آن با واکنش های گوناگونی میان هنرمندان و مخاطبان مواجه و باعث شرایط امیدوار کننده ای شد که شاید این دفعه طلسم برگزار نشدن کنسرت ها در پایتخت شکسته شود.
اما بازهم این اتفاق نیفتاد تا شبهات نحوه برگزاری اجراهای زنده موسیقی در تهران بخصوص در ایام کرونایی در برگیرنده معادلاتی غیر از یک اعلام رسمی از جانب نهادی چون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد. گویی اینکه فعلاً این برخی تهیه کنندگان و صاحبان کمپانی های موسیقی هستند که خط اصلی تصمیم گیری درباره برگزار شدن یا نشدن کنسرت ها را هدایت می کنند و تا وقتی آنها نخواهند هیچ اراده ای نمی تواند برای بهبود شرایط فعلی که ضررهای جبران ناپذیری را به دست اندرکاران این عرصه که خوانندگان از آن مستثنی هستند، وارد کرده، اقدامی کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی طی همین گفتگوی رسانه ای بود که در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در خصوص نحوه بازگشایی تالارهای نمایشی تئاتر بعد از بازگشایی بعضی از سالن های سینمایی در کشور در ایام کرونایی توضیح داد: ما بر حسب طرح محدودیت هوشمند که بر مبنای آن شهرها به وضعیت های قرمز، زرد، نارنجی و آبی تقسیم شدند و در قالب آن مشاغل هم طبقه بندی شدند، عمل کرده ایم و می نماییم. بر این مبنا سالن های اجرای تئاتر و موسیقی و همینطور سینماها هم در وضعیت زرد و آبی برای مردم بازگشایی می شوند. این یعنی امکان اجرای نمایش و اکران آثار سینمایی در شهرهای زرد و آبی با رعایت پروتکل های بهداشتی و موارد در ارتباط با فاصله گذاری وجود دارد. ما پیش از این ایام هم نامه ای را هم به قرارگاه عملیاتی و کمیته بهداشت تقدیم کرده بودیم و دوستان هم در این حوزه جلساتی را برگزار کردند. در این راستا تقاضای ما این بود که سالن های تئاتر، موسیقی و نمایش سینما از گروه ۳ به گروه ۲ منتقل شوند. در این حوزه دوستان ما در معاونت امور هنری و همینطور سازمان سینمایی دو نوبت جلسه برگزار کرده و استدلال های خویش را در این حوزه به دوستان قرارگاه عملیاتی و کمیته بهداشت بیان نمودند. به هر حال آنچه که مشخص است اینکه در شهرهای زرد شرایط اجرای نمایش، موسیقی و اکران آثار سینمایی وجود دارد.
برخی از شنیده ها طی روزهای گذشته حاکی از برگزاری جلسات مختلف میان کنسرت گذاران، تهیه کنندگان، نمایندگان سالن های بزرگ برگزاری کنسرت و برخی هنرمندان با مدیران دولتی برای گشایش مجدد سالن ها در پایتخت است که البته هنوز به نتیجه قطعی منتهی نشده است بعد از انتشار اظهارات وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که توانست جو نسبتاً خوبی را میان اهالی هنر و تماشاگرانش ایجاد نماید، انتظار می رفت تا چند روز پس از این صحبت ها سامانه های فروش بلیت کنسرت ها هم فعالیت خویش را آغاز و نسبت به برنامه ریزی برای کنسرت ها در پایتخت و شهرهای در موقعیت زرد و نارنجی اقدام نمایند. اما بازهم همچون دفعات قبلی که از جانب دولتمردان چراغ سبز برگزاری کنسرت ها در تهران بعد از اعلام مسؤلان در رابطه با بهداشت و درمان روشن شد، این صاحبان آثار موسیقایی بخصوص تهیه کنندگان بودند که به برگزاری کنسرت در تهران روی خوش نشان نداده و فعلاً از برگزاری برنامه در پایتخت صرف نظر کرده اند.
البته در همین ایام هستند خوانندگانی که فرصت را مغتنم شمرده و در جزیره کیش نسبت به برگزاری کنسرت اقدام نموده اند. کنسرت هایی که با در نظر گرفتن ماجرای رعایت پروتکل های بهداشتی و ظرفیت پنجاه درصدی سالن ها با قیمت های ۳۵۰ هزار تومانی هم به فروش می رسد. قیمت های نجومی که طبیعتاً تعیین آن در تهران به غیر از مواردی اندک تابحال اتفاق نیفتاده و فعلاً در جزیره کیش این نحوه قیمت گذاری تعیین کننده خط مشی بلیت فروشی هاست.
اما نکته مهم اینکه، در جریان صدور مجوز برای اجراهای زنده تئاتر و موسیقی این بعضی از اهالی تئاتر بودند که به علت شرایط خاصی که از آن برخوردار می باشند، تلاش کردند با در نظر گرفتن تمام مشکلات و مصائبی که پیش روی آنها به لحاظ مالی، کمک هزینه های دولتی، ریسک فروش گیشه و مواردی از این دست برخوردار می باشند، چراغ تئاتر را روشن نگه داشته و طی روزهای آینده نمایش های خویش را در بعضی تالارهای فعال دولتی و غیردولتی روی صحنه ببرند. شرایطی که بطور حتم دربرگیرنده سختی ها و دلهره های فراوانی به جهت بازگشت سرمایه و مواردی در ارتباط با آن وجود دارد اما به علت گرفتار نشدن بعضی از اهالی تئاتر به ماجراهای اقتصادی این حوزه و تمرکز روی اهدافی چون تولید اندیشه و مبانی تئاتری، آنها را از خط مشی برخی اهالی موسیقی بخصوص موسیقی پاپ که اغلب به فکر منافع اقتصادی هستند، جدا کرده است.
به هر حال روزهای کرونایی در حال عبور است و هر لحظه هم بیم آن می رود که شهرهای در وضعیت زرد و آبی در وضعیتی قرار بگیرند که باردیگر شاهد تعطیلی تالارهای نمایشی و موسیقایی باشیم. شرایطی اجتناب ناپذیر که شاید بتواند بهانه ای مناسب و معقول برای دست اندرکاران حوزه موسیقی بخصوص در کمپانی های در رابطه با موسیقی پاپ برای تعطیلی و توقف برنامه هایشان در پایتخت حتی در شرایط فعلی باشد، اما به نظر می رسد یکی از بهانه های اصلی، نرسیدن به شرایط اقتصادی ناشی از فروش بلیت کنسرت هاست که گویا مخاطبان و حال نامساعد روحی آنها در درجات بعدی قرار دارند.
البته بعضی از شنیده ها طی روزهای گذشته حاکی از برگزاری جلسات مختلف میان کنسرت گذاران، تهیه کنندگان، نمایندگان سالن های بزرگ برگزاری کنسرت و برخی هنرمندان با مدیران دولتی برای گشایش مجدد سالن ها در پایتخت است که البته هنوز به نتیجه قطعی منتهی نشده است. مواضعی در این جلسات مطرح شده که گویا به نسبت های کم و زیاد موافقان و مخالفانی پیدا کرده و فضا را به سمتی برده که همچنان بحث برگزاری کنسرت ها در تهران وارد شرایط خاصی شود. شرایطی که هنوز مشخص نیست آیا بالاخره برخی کنسرت گذاران و سالن داران مخالف برگزاری اجرای زنده موسیقی در پایتخت را مجاب خواهد نمود یا نه؟
آیا اساساً در صورت موافقتِ مخالفان کنسرت ها با همان قیمت بلیت قبلی میزبان مخاطبان است یا باید منتظر اتفاقات جدید در نحوه قیمت گذاری کنسرت ها با عنایت به گرانی همه کالاهای فرهنگی و غیر فرهنگی آن هم با در نظر گرفتن ظرفیت پنجاه درصدی سالن ها به علت شیوه نامه های بهداشتی بود؟ فضایی که گویا در جلسات روزهای آینده که هنوز اطلاعات چندانی از آن در دست نیست می تواند روشنگر دورنمایی اجراهای زنده موسیقی حداقل تا آخر سال برای اهالی رسانه و مخاطبان باشد.
منبع: abnamakar.ir