گاه فراموشی شنیدنی شد؛ پاسخ های همایون شجریان به چند حاشیه

به گزارش آبنما کار مراسم رونمایی و نشست خبری تازه ترین آلبوم همایون شجریان به آهنگسازی فردین خلعتبری عصر روز پنجشنبه بیست و دوم اردیبهشت ماه در تالار وحدت تهران برگزار گردید.

به گزارش آبنما کار به نقل از مهر، تازه ترین آلبوم از همکاری مشترک همایون شجریان و فردین خلعتبری با عنوان «گاه فراموشی» در چارچوب برگزاری یک مراسم رونمایی و نشست خبری پیش روی مخاطبان قرار گرفت.
فردین خلعتبری آهنگساز آلبوم «گاه فراموشی» در این برنامه رسانه ای ضمن عرضه توضیحاتی از روند تولید آلبوم «گاه فراموشی» اظهار داشت: این چهارمین همکاری من با همایون شجریان است که خیلی آنرا دوست دارم و اساساً چه کسی است که با همایون شجریان کار کند و از روند این همکاری رضایت نداشته باشد.
وی درباره استفاده از نوازندگان خارجی در این آلبوم موسیقایی بیان نمود: این اثر یک اثر مبتنی بر موسیقی است که به نوازندگان خاصی نیاز داشت و من امیدوارم پس از شنیدن این اثر پرسش را با شرایط دیگری درباره نحوه استفاده از نوازندگان خارجی مطرح کنید. ما در این آلبوم احتیاج به بداهه نوازی در موسیقی داشتیم که بسیار خاص بود. در این چارچوب نوازندگی دو نفر از این چهار نفر محور اصلی نوازندگی ما بود که به اعتقاد من اگر کوارتت دیگری آنرا اجرا می کرد طبیعتاً طعم دیگری داشت.
امیدوارم تنها گروه بهره مند از حامی مالی نباشیم
خلعتبری در بخش دیگری از صحبت های خود خاطرنشان کرد: تولید موسیقی صنعت ارزانی نیست و نیازمند حضور ساعتهای متمادی در استودیو است که من واقعاً امیدوارم ما تنها گروههای بهره مند از حامی مالی نباشیم و موسسات صنعتی بتوانند به کمک گروه ها و هنرمندان دیگر در حوزه موسیقی جدی بیایند و بدون این که ماهیت آنها را تحت تأثیر قرار دهند حمایت های لازم را انجام دهند.
خلعتبری همینطور درباره محتوای آلبوم هم اظهار داشت: سعی کردیم این آلبوم نگاهی به موسیقی مقامی داشته باشد که عمده آن روی موسیقی منطقه «صحنه» است که امیدوارم بتواند مورد توجه مخاطبان قرار گیرد.
این آهنگساز در بخش پایانی صحبت های خود از رامین صدیقی بعنوان مشاور پروژه قدردانی کرد و اظهار داشت: رامین صدیقی در این پروژه همراهی ویژه ای داشت که در تمام مراحل کار همراه من بود که به اعتقاد من حضور درجه یک و ممتازی بود.
همایون شجریان در ابتدای این نشست رسانه ای ضمن قدردانی از دست اندرکاران این اثر موسیقایی بیان نمود: این کار هم آمیزی از موسیقی ایرانی و موسیقی جز است که نقطه مشترک اثر بداهه پردازی است که فردین خلعتبری آنرا با شعر و موسیقی هایش ساخته و پرداخته است. این نوع نگرش در تاریخ موسیقی ایرانی در آثار بزرگانی چون «عارف» و «شیدا» پیدا می شد که شعر و آهنگ را خود می سرودند. شاید فردین عزیز هم در هنگام ساخت این اثر موسیقایی با این نگاهی که گفتم دست به ساخت پروژه زده است.
وی ضمن عرضه توضیحاتی درباره روند ضبط این آلبوم اضافه کرد: آلبوم روند پیچیده ای برای ساخت نداشت و چهار نوازنده و یک خواننده در یک تجربه تازه دست به دست هم دادند تا بتوانند اثر قابل قبولی را پیش روی مخاطبان قرار دهند. درباره اجرای زنده این اثر هم باید بگویم که ما پیش از کرونا برنامه ریزی زیادی برای برگزاری کنسرت داشتم ازاین رو باید ابتدا به برنامه های کنسرتهای پروژه های دیگرم فکر کنم و بعد از آن برای این پروژه و اجراهای زنده آن اقدام کنم.
اگر افشین یدالهی بود در این آلبوم هم حضور داشت
این خواننده موسیقی ایرانی درباره تجربه قبلی همکاری اش با فردین خلعتبری در آلبوم «امشب با غزل های من بخواب» توضیح داد: من به شخصه از همکاری با فردین خلعتبری در این آلبوم بسیار راضی ام و باید بگویم این کار نسبت به کار قبلی مان بسیار پخته تر و جذاب تر است که جا دارد از افشین یداللهی هم یادی کنم که اگر در این آلبوم بود حتما با او همکاری می کردیم. ایده این آلبوم ایده بسیار جالبی است که توانسته شعر و موسیقی را با هم پیش ببرد. این تجربه برای خود من هم جالب توجه بود حتی در جایی ترکیب مفهوم موسیقی و شعر برایم ثقیل بود اما به تدریج کار برای من روان شد و می دانم که می تواند با مخاطبان ارتباط خوبی برقرار کند. کما این که بر این باورم این اثر موسیقایی یکی از باکیفیت ترین کارهایم خواهد بود. پیشنهاد من این است که بیشتر روی فضایی که موسیقی با همراهی شعر بوجود می آورد تمرکز کنید و من بر این باورم این کار بگونه ای است که مورد توجه مخاطبان و منتقدان قرار می گیرد.
فعلاً قصد همکاری با صداوسیما را ندارم
شجریان در بخش دیگری از این نشست خبری در پاسخ به پرسش خبرنگاری در خصوص برگزاری کنسرت در تهران و همکاری با صدا و سیما اظهار داشت: برای کنسرت برنامه ریزی هایی داریم که در تهران اجرای برنامه داشته باشیم و فکر می کنم تیرماه سال جاری کنسرت هایم را در تهران آغاز کنم. درباره همکاری با صدا و سیما هم باید بگویم که فعلا برنامه ای برای همکاری با صداوسیما ندارم.
این خواننده همینطور درباره حاشیه های کنسرتش در دوبی و صحبت های وی حین برگزاری کنسرت توضیح داد: آنچه در کنسرت انجام دادم تحت تأثیر هیچ حرکتی نبود و من خود تصمیم گرفتم که در کنسرت دوبی بدون توجه به حواشی از ایران بخوانم. این در شرایطی است که در آنجا بنده هیچ محدودیتی برای برگزاری و اجرای این قطعه در دوبی نداشتم.
وی در ادامه صحبت هایش اظهار داشت: من فکر می کنم خواننده های زیادی داریم که در حوزه موسیقی ایرانی فعالیتهایی دارند. اما طبیعتاً زمانه درحال تغییر شکل دائمی است که حتی سلیقه موسیقایی مخاطبان را هم تغییر می دهد. در این چارچوب ورود بیماری کرونا هم تغییرات زیادی را در این روند ایجاد کرد. من هم در این دو سالی که کرونا بود تلاش کردم تک آهنگ هایی را منتشر کنم که برخی با حمایت موسسات مختلف و برخی هم با هزینه های شخصی صورت گرفته است. در هر حال آنچه در این روزگار صورت گرفته همراهی با جریان زندگی امروز و حوصله و زمان بندی روز دنیاست که فکر می کنم باید نوع موسیقی مان را با حفظ اصالت ها به این نگرش هدایت نماییم. من فکر می کنم نسبت به ۳۰ سال قبل دیگر شاهد این نباشیم که یک آلبوم کامل با ساز و آواز داشته باشیم چون همه چیز تغییر کرده است و نمی توان این تغییرات را نادیده گرفت.
همایون شجریان در پاسخ به سوال دیگری در خصوص ملاحظات او برای برگزاری کنسرتهای ارزانقیمت و این که آیا تصمیماتی برای برگزاری کنسرت به یاد محمدرضا شجریان اظهار داشت: ما تلاش می نماییم که در این اوضاع گرانی که همه می دانیم وضعیتش به چه شکلی است مشکلی به مشکلات مردم اضافه نکنیم. هرچند می دانید که برگزاری کنسرت دربرگیرنده هزینه های زیادی است که واقعاً اوضاع برگزاری کنسرت ها را تحت تأثیر قرار داده است. اما من همیشه تلاش کردم که متعادل ترین ها برقرار شود. درباره ماجرای کنسرت ها به یاد پدر هم باید بگویم تا به امروز هر آنچه در کنسرتهای اخیرمان برگزار کردیم به یاد پدر و استاد پرویز مشکاتیان بوده که امیدوارم این روند ادامه پیدا کند.
پس از صحبت های شجریان درباره کنسرت ها حامی مالی پروژه گاه فراموشی وعده داد که اگر همایون شجریان و تیم همراهش موافق باشند ما حاضریم در برگزاری کنسرتهای مجانی همراه گروه اجرایی باشیم و آنها را حمایت نماییم.
همچنان آماده پشتیبانی از پروژه کنسرتهای مجانی خیابانی هستم
همایون شجریان در بخش دیگری از این نشست اظهار داشت: چند سال پیش من پیشنهاد دادم که حاضر کنسرتهای خیابانی را به صورت مجانی برگزار کنم و هم اکنون هم می گویم که آماده پشتیبانی از چنین پروژه ای هستم. در این مجال بسیاری از دوستان گفتند که بیایید و در چند شب کنسرت مجانی برگزار کنید در حالی مد نظر من این نبود برای من مهم این است آن دسته از مخاطبانی که هیچ دسترسی به کنسرت ندارند بتوانند به سادگی و با تعداد بیشتری به تماشای برنامه های ما بیایند. این تنها کاری است که از من بر می آید و امیدوارم روزی شرایط آن فراهم گردد که بتوانم کنسرتی را با تعداد زیادی تماشاگران برگزار کنم.
رضا موسوی درباره کلید واژه و نقش مدیر هنری در پروژه های موسیقی بخصوص پروژه «گاه فراموشی» اظهار داشت: در این پروژه من تکلیف خویش را به خوبی می دانستم چون با فردین خلعتبری دوستی بیست و پنج ساله ای داریم که خوب می دانیم در پروژه های مشترک چه کارهایی را باید انجام داد. اما درباره همایون شجریان و نحوه همکاری با او باید بگویم که هر روز با اتفاقات جالب توجه و شگفت انگیزی مواجه می شدیم که علاقه همکاری من با او را دوچندان می کرد. این هنرمند نگاه ویژه ای به هنرهای تجسمی دارد که در این پروژه هم به ما کمک کرد.
آلبوم «گاه فراموشی» با اشعار فردین خلعتبری در هشت قطعه به نامهای «در شب بی تو»، «گاه فراموشی»، «مشتاق توام»، «پی در پی»، «خواب خاکی»، «با تو مست»، «نشان»، «محرم به اسرار» طی حدود دو سال ساخته شده است.
فردین خلعتبری تهیه کننده و آهنگساز و شاعر، همایون شجریان خواننده، بی ون مه یر، کلاوس گزینگ، کارلو نیدرهاوزر و فردریک ژیل گروه نوازندگان، رامین صدیقی مشاور تهیه کننده، سحر فروزان مشاور تهیه کننده، رضا موسوی مدیر هنری، کاوه عابدین و فرانس شادن صدابرداران عوامل اجرایی این آلبوم موسیقی را می سازند که ضبط آن در کشورهای ایران و اتریش صورت گرفته است.
همایون شجریان و فردین خلعتبری طی سالهای گذشته فعالیتهای مستمری را با یکدیگر داشته اند که از آن جمله میتوان به انتشار آلبوم «امشب کنار غزل های من بخواب» روی اشعار مرحوم افشین یداللهی در سال ۱۳۹۸ و خوانش چند تک آهنگ برای سریال ها و آثار صوتی اشاره نمود.

منبع: