آبنما کار: بیش از دو هفته از اختتام مراسم اربعین می گذرد، اما پرداخت کامل وام وعده داده شده همچنان در بلاتکلیفی به سر می برد. سازمان حج و زیارت اعلام نموده از بین بیش از سه میلیون نفری که برای پیاده روی اربعین ثبت نام کرده بودند اسامی حدود 700هزار نفر واجد شرایط را به وزارت اقتصاد معرفی کرده و این وزارتخانه متعهد به تعیین تکلیف وام اربعین است.
به گزارش آبنما کار به نقل از ایسنا، وزیر امور اقتصاد و دارایی نیمه های شهریورماه ۱۴۰۱ قبل از شروع پیاده روی اربعین اعلام نمود: «به منظور پرداخت تسهیلات ویژه برای حضور زمینی زوار اربعین، بعد از هماهنگی هایی که با سازمان برنامه و بودجه، سازمان حج و زیارت، ستاد مرکزی اربعین، پلیس گذرنامه و بانکها صورت گرفت، زوار سرپرست خانواری که یارانه دریافت می کنند، بعد از درخواست این تسهیلات در سامانه حج و زیارت (سماح)، در صورتیکه از مرزهای زمینی بیرون بروند، مبلغ این تسهیلات بصورت خودکار و بدون نیاز به مراجعه به بانکها به حساب یارانه آنها واریز شده و با اقساط یک ساله از یارانه آنها کسر خواهد شد.»
بر طبق شرایطی که از طرف وزارت اقتصاد اعلام شده بود، متقاضی دریافت وام اربعین باید سرپرست خانوار و دریافت کننده یارانه باشد، در سامانه سماح سازمان حج و زیارت برای اربعین ثبت نام کرده و فقط از مرزهای زمینی سفر کرده باشد.
این توضیح نیز داده شده زائرانی که سرپرست خانوار نیستند امکان بهره مندی از این تسهیلات با رضایت سرپرست خانوار را خواهند داشت.
میزان این تسهیلات برای یک نفر سرپرست خانوار سه میلیون تومان، به همراه یک نفر از اعضای تحت پوشش چهار میلیون تومان و همراهان دو نفر یا بیشتر پنج میلیون تومان اعلام شده است.
بنا بر اظهارات صحبت الله رحمانی ـ معاون عتبات سازمان حج و زیارت ـ از بین بیش از سه میلیون و ۳۰۰ هزار نفری که در سامانه سماح برای پیاده روی اربعین ثبت نام کرده بودند، حدود ۷۰۰ هزار نفر واجد آن شرایط بودند که مشخصات آنها در اختیار وزارت اقتصاد و دارایی قرار داده شده است.
در این زمینه بخوانید:
وام اربعین چه شد؟
سازمان حج و زیارت بدنبال پیگیری ایسنا بدون آن که به آمار و عدد مشخصی اشاره کند، اعلام نمود که اطلاع دارد برخی از آن واجدان شرایط، تسهیلات اربعین را دریافت کرده اند، اما وزارت اقتصاد موظف و متعهد است به عنوان متولی این جریان، تکلیف سایر واجدان شرایط را نیز مشخص نماید.
یک مقام مسؤول در سازمان حج و زیارت همین طور به ایسنا اظهار داشت که وزارت اقتصاد وضعیت واجدان شرایط دریافت تسهیلات اربعین را از دو طریقِ سازمان هدفمندی یارانه ها و نیروی انتظامی بررسی می کند تا تایید گردد که متقاضی سرپرست خانوار بوده و از مرز نیز خارج شده است. سپس بدون مراجعه به بانک، تسهیلات را به حسابی که متقاضی در سامانه سماح ثبت کرده است، واریز می کنند.
او افزود: مدیران حج و زیارت استانها نیز پیگیر این مطالبه مردم از سازمان حج و زیارت هستند و مردم نیز تماسهای زیادی با سازمان حج و زیارت می گیرند، درحالی که این مسؤولیت و تعهد حالا با وزارت اقتصاد و دارایی است. در حقیقت سازمان حج و زیارت در زمان ثبت نام اربعین، امکانات سامانه سماح را در اختیار گذاشت تا درخواست ها از این طریق ثبت و به وزارت اقتصاد فرستاده شود. با این وجود، سازمان حج و زیارت همچنان پیگیر وضعیت این مطالبه مردم است و از وزارت اقتصاد نیز خواسته علاوه بر تعیین مرکزی برای پاسخگویی به این مطالبه زوار اربعین، سریعتر وضعیت زوار واجد شرایط را معلوم کند.
برخی از زاِئران در پیام هایی که برای ایسنا گذاشته اند اعلام نموده اند با وجود گذشت زمان زیادی از بازگشت آنها به کشور، که برای برخی به بالای ۲۰ روز رسیده است، اما هنوز از وام اربعین خبری نشده است. از طرفی با اختتام اربعین، امکان دسترسی در سامانه سماح نیز محدود شده و هیچ محل و مرکزی برای پیگیری و پاسخگویی وجود ندارد و سرگردانی به وجود آمده است.
منبع: abnamakar.ir