رئیس سازمان هواشناسی کشور اعلام کرد: کاهش ۵۰ درصدی بارندگی ها در پاییز و زمستان

به گزارش آبنما کار، رئیس سازمان هواشناسی کشور از کاهش بیشتر از ۵۰ درصدی بارندگی ها در پاییز و زمستان سال جاری اطلاع داد و اظهار داشت: پیشبینی های بلند مدت نشان داده است که بهار سال جاری هم احتمالا بارندگی ها در حد نرمال یا کمتر از نرمال خواهد بود.
به گزارش آبنما کار به نقل از خبرگزاری ایرنا از وزارت راه و شهرسازی، سحر تاجبخش مسلمان روز چهارشنبه با تاکید بر نقش این سازمان در پیشبینی و پایش پدیده های جوی، اضافه کرد: ما می توانیم پیشبینی نماییم که آلودگی چه زمانی وارد کشور می شود، در کدام شهرها شدت بیشتری دارد و چه زمانی از کشور خارج خواهد شد و دستگاههای بهره بردار باید از این اطلاعات برای اتخاذ تصمیمات مناسب بهره برداری کنند.
معاون وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: در حوزه بارندگی هم نمونه هایی از الگوهای بارشی را اعلام می نماییم و بر مبنای آن، دستگاههای مختلف همچون مدیریت منابع آب، کشاورزی، محیط زیست، صنعت و بهداشت می توانند از این پیشبینی ها بهره ببرند.
وی ضمن اشاره به مشکل آلودگی هوا در سالهای اخیر، اظهار داشت: این معضل بخصوص در شهر های پرجمعیت کشور شدت یافته است. منابع آلاینده ثابت و متحرک، بخصوص در فصل زمستان که پایداری هوا و سرمای سطح زمین باعث ماندگاری بیشتر ذرات معلق می شود، تأثیر بسزایی در افزایش آلودگی دارند. از آنجائیکه امکان تغییر الگوهای جوی وجود ندارد، باید مدیریت منابع آلاینده در دستور کار قرار گیرد. سوخت مصرفی کارخانه ها و خودرو ها باید استاندارد باشد تا میزان آلودگی کاهش پیدا کند.
تاجبخش افزود: در خیلی از شهر های دنیا مشکل ترافیک وجود دارد، اما تفاوت در اینست که استفاده از انرژی های پاک و سوخت های استاندارد، همراه با سایر تدابیر زیست محیطی، می تواند این وضعیت را کنترل کند.

الگوهای بارشی کشور در سالهای اخیر برای کشاورزی مناسب نیست

رئیس سازمان هواشناسی در ادامه در مورد وضعیت بارندگی ها در کشور، خاطرنشان کرد: در سالهای اخیر، به علت تغییر اقلیم، الگوهای بارشی از روند گذشته خود خارج شده و بارندگی های یکنواخت و مداوم کمتر شده است.
وی توضیح داد: سال قبل پاییز و نیمه نخست زمستان با کم بارشی شدیدی مواجه بودیم، اما در اسفند، فروردین و اردیبهشت بارندگی ها افزوده شد و این کمبود تا حدی جبران شد.
تاجبخش تصریح کرد: با این وجود، این الگوی بارشی مناسب کشاورزی نیست، چونکه بارندگی ها باید در پاییز برای رشد محصولات، در زمستان برای ذخیره برف و در بهار برای مراحل بعدی کشاورزی توزیع شوند. سال جاری هم تا به این لحظه بیشتر از ۵۰ درصد کاهش بارندگی داشته ایم و پاییز و دو ماه نخست زمستان شرایط مساعدی نداشته اند.

ارتفاعات کم برف و تابستان کم آب در سال آینده

وی اضافه کرد: الگوهای ما همچنان نشان داده است که شرایط بسمت کم بارشی پیش می رود و در خوش بینانه ترین حالت امکان دارد در ادامه سال بارشی، شاهد بارندگی های نرمال باشیم که می تواند تا حدودی منابع آبی را تأمین کند.
معاون وزیر راه و شهرسازی عنوان کرد: میزان بارندگی برف هم تاکنون بسیار کمتر از حد معمول بوده و ارتفاعات کشور تقریبا خالی از برف هستند. این مسئله می تواند تأثیر مستقیمی بر ذخایر آبی در تابستان داشته باشد، چونکه معمولا آب پشت سدها از ذوب برف های زمستانی تأمین می شود.
تاجبخش تصریح کرد: پیشبینی های بلند مدت نشان داده است که بهار سال جاری هم احتمالا بارندگی ها در حد نرمال یا کمتر از نرمال خواهد بود. البته تغییرات ناگهانی مانند آن چه سال قبل رخ داد، معمولا در مدلهای بلند مدت قابل پیشبینی نیست و ما می توانیم حداکثر ۱۰ تا ۱۲ روز پیش از وقوع این پدیده ها اطلاع رسانی نماییم. در صورتیکه شرایط جدیدی در راه بارندگی ها و منابع آبی کشور پیش بیاید، حتما اطلاع رسانی خواهد شد.
وی همینطور ضمن اشاره به وضعیت منابع آبی کشور، اظهار داشت: بخش زیادی از اطلاعات در این حوزه در اختیار وزارت نیرو است، اما بر مبنای داده های موجود، بیشتر سدهای کشور در شرایط نامناسبی قرار دارند. تنها استانی که فعلا بارندگی بالای نرمال داشته، مازندران است و سایر استان ها با کاهش بارندگی مواجه اند، به همین دلیل، حجم آب پشت سدها هم به مراتب کمتر از میزان مورد انتظار است.